Girlsday is een initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Dit landelijke evenement vindt jaarlijks plaats in april, in 2019 op donderdag 11 april. Tijdens Girlsday openen tal van bèta-, technische en ICT-bedrijven én technische of ICT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar.

Waarom Girlsday nog steeds zo relevant is, blijkt uit de opzet en uitrol van het VHTO project: Beeldenbrekers

Beeldenbrekers heeft als doel genderstereotypering in het basisonderwijs tegen te gaan. Hierbij staat een bezoek in de klas van vrouwelijke bèta/technische professionals centraal. Zowel leerkrachten, ouders, technische en zorgprofessionals kunnen zich aanmelden voor Beeldenbrekers! Deelname aan Beeldenbrekers is gratis.

VHTO heeft onderzocht wat er bekend is over genderstereotypering op jonge leeftijd en op basis daarvan de Beeldenbrekers-lessen ontwikkeld. Beeldenbrekers is geïnspireerd op het Britse project Redraw the Balance.

Achtergrond
Kinderen hebben al op jonge leeftijd stereotiepe ideeën over beroepen en wie deze beroepen kunnen uitoefenen. Hoewel deze ideeën vaak onbewust zijn, belemmeren ze kinderen bij het ontdekken waar hun talenten en toekomstmogelijkheden liggen. Genderstereotypen* beperken zo de toekomstkeuzes van kinderen. Om dit te voorkomen, is het zinvol om al vroeg te beginnen met het doorbreken van genderstereotypen. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door het aanbieden van contrastereotypen. Uit onderzoekt blijkt dat dit stereotiepe beelden en ideeën vermindert. Contrastereotypen gaan tegen de verwachting in: denk aan een vrouwelijke IT-er of een mannelijke verpleegkundige. Met Beeldenbrekers maken kinderen hier kennis mee.