Vrijdag 10 mei kwamen ruim 400 groep 7 leerlingen uit Helmond naar Het Speelhuis om zich door astronaut André Kuipers te laten verwonderen over de bijzondere wereld van de ruimtevaart. Kinderen mochten van te voren vragen doorsturen die in deze collegetour behandeld werden.

Aan de hand van filmpjes en foto’s uit de ruimte, levendige verhalen, voorwerpen als ballen en ballonnen vertelt Kuipers honderduit over techniek en wetenschap in de ruimte. Ze werden duidelijk enthousiast over wat er allemaal in en om het ruimtestation gebeurde. Met veel gelach, applaus en soms adembenemende stiltes leerden ze over zwaartekracht, snelheid, zonne-energie, verbranding, 3D-printen, voedselbederf, luchtstromen, recycling, experimenten en het leven van een astronaut. De kinderen ontdekten hoe mooi de aarde is vanuit de ruimte, zagen op beeld hoe André zich waste in de ruimte en zagen hem rondzwevende M&M’s eten.

Het ging ook over sporten in de ruimte met verbazing zagen de kinderen dat André zich kan opdrukken zonder handen en fietste zonder zadel. Wat heb je aan een zadel als je er toch vanaf zweeft? Natuurlijk bleven vragen als; Hoe poep je in de ruimte? Hoe slaap je in de ruimte? en wat in je in de ruimte? niet onbeantwoord.

De collegetour werd mogelijk gemaakt door de gemeente Helmond.
Fotocredits: BvoFotografie