Op donderdag 23 mei organiseerde TechniekTalent.nu het Symposium ‘Als ik later groot ben… beroepsoriëntatie op de basisschool.’

Zo’n 80 deelnemers van diverse scholen, onderwijsorganisaties en bedrijven luisterden in Utrecht naar de bevindingen van wetenschappelijke gastsprekers Prof. dr. Juliette Walma van der Molen (Universiteit van Twente), Dr. Lea Ferrari (Universiteit van Padova, Italië) en Dr. Jennifer DeWitt (University College London). Op een prachtige, historische plek – museum en sterrenwacht Sonnenborgh – stond de vraag centraal: Heeft het zin om al te beginnen met beroepsoriëntatie op de basisschool? Het antwoord is luid en duidelijk: ja!

Juliette Walma van der Molen:

“We weten dat beroepsbeelden zich tussen het achtste en veertiende levensjaar verankeren. Vanaf een jaar of negen zijn kinderen vaak opvallend geïnteresseerd in maatschappelijk-technologische vraagstukken. Rond diezelfde leeftijd ontwikkelen zij ook sterke sekse-stereotype ideeën en krijgen zij gevoel voor de status die samenhangt met bepaalde beroepsprofielen. Daarom moeten we eerder starten met beroepsoriëntatie en daar ook de ouders bij betrekken. Als zij op jonge leeftijd hun kinderen meegeven dat werken in de techniek voor iedereen is en we op school de juiste voorlichting geven, kunnen kinderen hun volledige talent ontwikkelen.”

TechniekTalent.nu ontwikkelde een whitepaper vol tips & tricks gelardeerd met wetenschappelijke inzichten. Je kunt hem hier downloaden!!

Meer weten? Lees het verslag van het symposium!